Reklama
 
Blog | Iveta Anderlová

Můj blog

Svůj blog jsem si založila na základě doporučení mé jedné známé. Jsem moc ráda, že se mi podařilo Vás některé oslovit. Moc Vám všem děkuji za připomínky. Jsem moc ráda, že mně projevujete soucit s mou situací, ale nerada bych, abyste mě litovali. Já jsem za tuto svou situaci osudu vděčná. Sice to není ideální stav, který jsem si představovala, ale zase mám zkušenosti a zažívám situace, které jsem si nedokázala ani představit. Jsem ráda, že mi pomáháte i radíte s používáním blogu. Ani nevím, zda sem patří takovéto citové vyjádření. Moc Vám za vše děkuji.  

Nyní bych ráda pro všechny, kteří si čtou mé články napsala něco, co jsem minulý týden četla a s čím souhlasím a chci se podle toho řídit.Nyní požiji báseň z článku:

Šimanovský Zdeněk:Stav úplné pohody. In Speciální pedagogika,1,2/2007,str.106.

 Naslouchej

Když Tě požádám, abys mi naslouchal,

Reklama

A ty mi začneš dávat rady, neděláš, oč jsem Tě žádal.

Když Tě požádám, abys mi naslouchal,

A ty mi začneš vysvětlovat, proč bych se neměl cítit takhle,šlapeš po mých citech.

Když Tě požádám, abys mi naslouchal,

A ty máš pocit, že musíš něco udělat,abys řešil můj problém, ubližuješ mi, i když se to třeba zdá divné.

Naslouchej! Všechno, oč jsem požádal, bylo právě to.

Ne hovořit nebo jednat – jen mne slyšet.

Rada je levná: dostaneš ji od Sally v Maďarsku za pár korun.

A já můžu jednat sám pro sebe, nejsem bezmocný.

Možná jsem ztratil odvahu a víru,ale nejsem bezmocný.

Když uděláš pro mě něco, co můžu a potřebuji udělat pro sebe, přispíváš k mému strachu a slabosti.

Ale když přijmeš jako naprostou skutečnost, že cítím to, co cítím, ať je to jakékoli, můžu se zbavit nutnosti tě přesvědčit a začít s prací na pochopení, co je za těmi iracionálními pocity.

A když se to objasní, odpověď je zřejmá a já nepotřebuji radu.

Iracionální pocity mají smysl, když pochopíme, co je za nimi.

Možná, že takhle někdy působí modlitby pro některé lidi, protože Bůh je moudrý a nedává rady a nesnaží se vylepšovat věci, jen naslouchá a nechá vás, abyste si věci zpracovali pro sebe.

Takže prosím naslouchej a jen mne slyš, a chceš-li hovořit, počkej chvilku, až budeš na řadě a já budu poslouchat tebe.

Také jsem ve svém starém životě (před nehodou) vyslechla lidi a začala hodnotit a radit, jak se mají zachovat a cítit. Ale nyní jsem pochopila, že to nepomůže jim, ani mně. Protože já se zanořila do jejich problémů a neměla jsem sílu na své starosti.

Nyní vím, že já jsem ta nejdůležitější ve svém životě a musím být na prvním místě. Na dalších místech jsou Ti ostatní.

Hlavně jsem si uvědomila, že pokud si sama vyřeším bez pomoci něco, tak si toho více vážím a je to pro mě velká životní zkušenost.

Je důležité, aby jste se taky tak začali chovat a hned budeme mít lepší pocit sami ze sebe. Budete mít méně starostí a více času na sebe.

 

Také jsem přišla na to ,že se lidi hodně rozčilují a trápí maličkostmi, a tak si zbytečně dělají starosti a otravují si život. Neuvědomují si, že život je krátký, a proto se má prožít plnými doušky a ne jen přežít a trápit se. Je škoda prožívat život maličkostmi jako nejhorším utrpěním.

Není to ode mě zlehčování, jenom je dobré uvědomit si, že jsou na tom lidi hůře a že život jde dál a je krátký. Může být ukončen každou chvíli, proto je lepší ho prožívat radostně, optimisticky a bez starostí.