Reklama
 
Blog | Iveta Anderlová

Spěchání

Včera jsem byla ve škole a opět jsem při své cestě, při které jdu rychlostí slimáka, zase viděla, jak je v našem životě zvláštní pravidlo: spěchej, spěchej, spěchej. Divím se, kam všichni spěchají, co jim asi uteče? Život či smrt?

Podle mě si lidi ničí tím spěchem zdraví a bohužel se jim to vrátí v nemoci nebo v jiné podobě.

Tím, jak ostatní spěchají, jsem nervózní a nervozitou se roztřesu a jsem ještě pomalejší.

Má asistentka mi řekla, že žijeme v době spěchu a že asi všichni mají divný pocit z toho, že toho málo stihnou.

Reklama

Na rehabilitaci jsem se dozvěděla, že člověk si má naplánovat maximálně 4 věci na den, stejně jich více nestihne a pokud ano, tak nejsou dobře udělané.

Pokud si člověk naplánuje méně věcí je i v klidu a cítí se i více spokojený, že je stihnul a že je v pohodě,nespěchá a nestresuje se.

Je sice pravda, že člověk chce vše stihnout hned, ale pokud něco udělá až zítra, tak se svět nezboří.

Cítím se lépe, když stihnu pouze pár věcí, než když jsem nervózní, že jsem nestihla svůj dlouhý seznam. Stejně mi neutečou a počkají na dobu až budu mít čas a v klidu je udělám.

Nechápu nyní lidi, kteří stále spěchají a nevydrží ani 5minut počkat kvůli nám pomalejším. Je mi líto, že musí čekat, ale jsem pomalejší i díky tomu, že je na nich vidět nervozita z čekání.

Jednou se mi přihodila věc, která mě i mou asistentku při procházce rozesmála. Přecházeli jsme silnici na přechodu a jelikož jsem pomalá, tak asistentka mávala na řidiče, aby jeli a čekaly jsme, až bude trochu volněji a nic nepojede. Jeden řidič na nás zatroubil, že máme jít a že nemáme mávat. Chtěly jsme ho nechat jet, ale on trval na tom, že máme přejít. Tak jsme šly. když jsme byly v půlce přechodu, tak už to nevydržel a objel nás, aby nemusel čekat. Řekla jsem si, že se to asi jen tak někomu nestane, aby na něho někdo troubil, aby šel. Většina lidí čeká dlouho, než se najde hodný řidič a pustí je. Na mě i troubí ne proto, abych stála, ale proto, abych šla.

Myslím, že není třeba tolik pospíchat. Spěch ubližuje zdraví. Odráží se na fyzické stránce našeho zdraví, tak i na psychické stránce. Třeba žaludeční vředy, nervozita a srdeční infarkty se řadí k potížím z uspěchaného života.

Pro naše zdraví by neškodilo více se uvolnit a přestat spěchat.

Sice jsem pomalá díky svému postižení, ale nyní zjišťuji, že to neustálé spěchání je děsné a škodlivé.

Pospícháte a proč? Co Vám uteče?