Reklama
 
Blog | Iveta Anderlová

Židle

      I situace se židlí dokáže některé lidi naštvat. Nejhorší zážitek jsem měla se židlí v jednom zařízení. Bylo to půl roku po nehodě a v daném zařízení jsem se začínala učit převážně sebeobsluhu. Při vstupu do zařízení jsem byla skoro nehýbající se a potřebovala jsem ještě plno věcí udělat od někoho jiného. Bylo to vlastně mé první rehabilitační zařízení po propuštění z nemocnice,.

       V tomto zařízení jsem se učila mnoho věcí, které mi opravdu hodně pomohly a zlepšily další život. Jednou věcí bylo to, že mě ergoterapeut učil přesedat z invalidního vozíku, na kterém jsem už vydržela sedět, na postel či židli. Tato věc, přesedání hlavně na postel je velmi důležitá pro všechny lidi pohybující se na vozíku. Jelikož ono celodenní sezení namáhá svaly na zádech a člověk se potřebuje občas natáhnout, když se nemůže po delším sezení zvednout a projít se či protáhnout.

       Přesedání na židli bylo důležité i k tomu, abych si zvedla sebevědomí. On je to přece jenom jiný pocit, když ve společnosti sedíte na židli a ne na vozíku. Je to i trénování mrštnosti apod.

       Ergoterapeut chtěl posunout i pracovníky v zařízení, aby nás lidi s omezením začali brát rovnoprávněji a aby pochopili, že každodenní činnosti se dají používat k zlepšování našeho stavu.

Reklama

       Tak jsem si při snídani, při obědě i při večeři v jídelně přesedala na židli. Právě pracovníkům se to moc nelíbilo, protože měli práci navíc. Museli můj invalidní vozík odsunout na stranu a po jídle mi ho opět přivézt.

       Někdy bylo opravdu dost náročné, snášet jejich kyselé obličeje, proč to dělám, ale svou tvrdohlavostí a snahou se posunout dál, jsem to překousla a vydržela. Místo toho, aby byli rádi, že se pacient zlepšuje, tak je obtěžovala maličkost navíc.

       I taková hloupost jako sezení na židli mi hodně pomohla. Od té doby, když jsem byla svými kamarády pozvaná do restaurace, tak jsem si po každé přesedala. On to byl úžasný pocit, sedět na normální židli a hned jsem měla pocit, že se dokáži posunout k uzdravení.

       Jaký máte pocit při sezení na židli?