Reklama
 
Blog | Iveta Anderlová

Postiženi i společností

      Zajímá vás jiný pohled na svět. Tak já se pokusím. Zdraví lidé jsou k nám lidem s postižením všelijací. Někdy pomáhají, i když je evidentně vidět, že pomoc nám uškodí a jindy nás zase přehlížejí. Záleží to na lidech. Podle mě lidé, kteří jsou v pohodě, šťastní, tak ti pomohou sami od sebe, lidé, kteří jsou nešťastní, tak jsou zlí a ostatním ubližují.

      Občas mi přijde, že lidé s postižením jsou trestání dvakrát. Jednou osudem za zdravotní stav a po druhé společností. Nyní nemluvím o bariérách, ale třeba tom, že když chce jít někdo na bezbariérový záchod, tak ve většině zařízeních jsem se setkala s tím, že byl zamčený a občas bylo dost obtížné zjistit, kde se vyzvedává klíč. Vysvětleno to bylo tím, aby ho nezneužívali jiní. Jelikož je na světě hodně neslušňáků, tak my lidé s postižením musíme jít na toaletu včas. Víte, co to je za utrpení?

      To samé je i s přístupností bezbariérových tramvají, u nich musí plošinu vyndávat řidič, protože kdyby byla automatická, tak by si s ní mohli hrát ostatní a mohli by jí opět zneužívat.

      Přijde mi, že my lidé s postižením trpíme nevychovaností zdravých. Copak je to i v opačných případech, že by něco muselo být zamčeno kvůli zneužívání lidmi s postižením? Je asi potřeba Vás vychovávat.

Reklama

      Občas jsem si i na té toaletě připadala jako ve skladišti. Protože se málo používá a je dost prostorná, tak proč nevyužít ten prostor. Občas jsem na takové toaletě měla co dělat, abych se tam bezpečně narafičila s invalidním vozíkem.

      Je plno věcí, které nám dělá hodně obtížné bariéry a někdy i nebezpečné, ale je to v nepřemýšlení lidí a nepochopení nebo nezeptání se dotyčných lidí s postižením.